Čnrljica - prijateljica narave
Vaš vrt potrebuje čebele in čmrlje, ti pa potrebujejo dom!
   Čmrlji       Čebele samotarke       Trgovina       Nakup       O Čmrljici       Objave v medijih       Kontakt
                           
Kako živijo?
Zakaj so pomembni?
Kaj jih ogroža?
Kako jim lahko pomagamo?
Gnezdilnice za čmrlje
Najbolj pogoste vrste
Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Ali čmrlji pridelujejo med?

Čmrlji nabirajo medičino, ki je vir energije. Viške shranjujejo v satju v obliki medu, ki pa je bolj voden manj obstojen kot čebelji. Zaloge medu so zelo majhne, zato čmrlji marsikje veljajo za lene. V resnici si ne kopičijo velikih zalog, ker jih ne potrebujejo za zimo. Zimo namreč preživijo le v zadnjem letu izlegle matice, pa še te otrpnejo in zato ne potrebujejo medu.

Ali čmrlji pičijo?

Čmrlji imajo želo vendar so zelo miroljubni. Nevarnosti, da bi nas pičil čmrlj na prostem ali čmrlj, ki išče izhod iz stanovanja, ni. Številne vrste ne pičijo niti, če odpremo njihovo gnezdo in pičijo le v skrajni sili, npr. če jih primemo in stisnemo. Pik je sicer manj boleč kot je čebelji, čmrlj pa pik preživi. Kljub temu je najbolje, da čmrljev med gnezdenjem ne motimo.

Ali čmrlji živijo tudi v mestih?

Da, čmrlji živijo tudi v mestih. Mesta sploh niso tako slab življenjski prostor, saj so na voljo cvetoči parki in vrtovi, manjša je tudi poraba pesticidov. Težava pa je pomanjkanje gnezdilnih mesti. Pomagamo jim lahko z nameščanjem gnezdilnic.

Kako lahko čmrlje privabimo na vrt?

Tako kot ptice tudi čmrlje najlažje privabimo z nameščanjem gnezdilnic. Pomembno je tudi, da skrbimo, da imajo na voljo dovolj cvetočih rastlin, ki pa jih seveda ne smemo škropiti.

Ali čmrlje lahko gojimo tudi na balkonu?

Večina čmrljev gnezdi pri tleh, vendar pa nekatere vrste svoje gnezdo poiščejo tudi višje, npr. veliki črno-rdeči in drevesni čmrlj.

Kaj storimo, če najdemo čmrlje gnezdo?

Če je nepoškodovano in na varnem mestu, je najbolje, da ga pustimo pri miru (lahko ga zaščitimo z mrežo). Če je gnezdo poškodovano ali ni na varnem mestu, lahko čmrlje skupaj s satjem preselimo v gnezdilnico in pozno zvečer prenesemo na drugo mesto. Če najdete čmrlje gnezdo se lahko posvetujete tudi z nami (info@cmrljica.si, 041 960 139).

Kako pomladi ločimo matice od delavk?

Zelo preprosto. Prvi čmrlji pomladi so namreč samo matice. Prve delavke se pojavijo šele dober mesec kasneje, običajno šele konec aprila ali v začetku maja. Ob pojavu prvih delavk matice kmalu prenehajo letati na pašo in jih ne videvamo več.

Kako prepoznamo matico, ki je primerna za naselitev v gnezdilnico?

V gnezdilnico lahko naselimo samo matico, ki išče mesto za gnezdenje. Prepoznamo jo po tem, da ne obiskuje cvetov, leti nizko nad tlemi in stika za luknjami. Nikoli ne lovimo matic, ki obiskujejo cvetove, saj se te zagotovo ne bodo "prijele".

Ali lahko kupimo gojene čmrlje?

Čmrlje laboratorijsko gojijo za potrebe vrtnarjev, ki jih uporabljajo predvsem v rastlinjakih. Ker v Sloveniji ni laboratorijske vzreje čmrljev, jih uvažajo, kar pa za divje čmrlje predstavlja precejšnje tveganje. Obstaja namreč nevarnost križanja in prenosa bolezni na divje populacije. Kupovanje laboratorijsko vzrejenih družin zato odsvetujemo, saj s tem škodimo divjim čmrljem.

Čmrlji so zelo miroljubni.
Čmrlji so zelo miroljubni in pičijo le v skrajni sili.
Čmrlji so miroljubni
Včasih se zgodi, da kak čmrlj pristane na nas. Zagotovo nas ne bo pičil.
Čmrlji so spretni letalci
Čmrlji delujejo nerodni, a v resnici so zelo spretni letalci.
Gnezdo čmrljev na balkonu
Gnezdo velikega črno-rdečega čmrlja na balkonu stolpnice v Ljubljani (v metli).

Izdelava gnezdilnic za čmrlje in čebele samotarke, Danilo Bevk s.p., info@cmrljica.si                                                                                                                                                                
©Danilo Bevk