Čnrljica - prijateljica narave
Vaš vrt potrebuje čebele in čmrlje, ti pa potrebujejo dom!
   Čmrlji       Čebele samotarke       Trgovina       Nakup       O Čmrljici       Objave v medijih       Kontakt
                           
Kako živijo?
Zakaj so pomembni?
Kaj jih ogroža?
Kako jim lahko pomagamo?
Gnezdilnice za čmrlje
Najbolj pogoste vrste
Pogosta vprašanja

Najbolj pogoste vrste

V Sloveniji je bilo doslej najdenih kar 35 vrst čmrljev. Nekatere vrste so zelo redke. V Sloveniji so najbolj pogoste naslednje vrste čmrljev:

Rjavi čmrlj (Bombus pascuorum)

So najbolj pogosta vrsta čmrljev. Ker so rjave barve, jih nekateri zamenjujejo z medonosno čebelo. Živijo v družinah, ki štejejo nekaj deset do sto delavk. Njihova posebnost je, da so družine zelo dolgožive, saj se matice in troti razvijejo šele jeseni. Ob lepem vremenu lahko družina preživi celo do novembra. Gnezdijo na površini v mahu ali šopu trav in so zelo primerni za gojenje v gnezdilnicah brez rova.

Video: Gnezdo rjavega čmrlja

Travniški čmrlj (Bombus humilis)

Je čmrlj, ki se pojavlja v treh barvnih različicah. Pri nas je najpogostejša črna, obstajata pa tudi rjava in siva. Živijo v družinah, ki štejejo nekaj deset delavk. V nasprotju z ostalimi vrstami čmrljev, ti letajo predvsem v toplem delu dneva, podobno kot medonosna čebela. Matice in troti se razvijejo avgusta. Gnezdijo na površini in so zelo primerni za gojenje v gnezdilnicah brez rova.

Veliki črno-rdeči čmrlj (Bombus lapidarius)

So veliki čmrlji z oranžno ali rdečo konico zadka. Živijo v velikih družinah, ki imajo lahko tudi več sto delavk. Matice in troti se razvijejo julija ali avgusta. Gnezdijo pod zemljo, včasih pa tudi na površini. Znani so tudi primeri gnezdenja visoko na balkonu stolpnice. Gojimo jih v gnezdilnicah z rovom.

Pomladanski zemeljski čmrlj (Bombus pratorum)

Je zelo majhen čmrlj z oranžnim zadkom in eno ali dvema rumenima progama. Kljub majhnosti so zelo trdoživi in pomladi lahko opazujemo, kako matice neumorno nabirajo hrano tudi v dežju. Družine so majhne, štejejo nekaj deset delavk in se razvijajo zelo hitro. Matice in troti se razvijejo že junija. Gnezdijo v tleh ali na površini, gojimo pa jih v gnezdilnicah z rovom. Vrsta je zelo primerna za gojenje.

Video: Gnezdo pomladanskega zemeljskega čmrlja v gnezdilnici Čmrljica

Video: Trot

Vrtni čmrlj (Bombus hortorum)

So črni čmrlji z dvema rumenima progama. Prva je takoj za glavo, druga pa na stičišču oprsja in zadka. Konica zadka je bela. Za to vrsto je značilen zelo dolg rilček (24 mm).  Družine štejejo do okrog 100 osebkov. Običajno gnezdi pod zemljo v opuščenih gnezdih glodavcev, lahko pa tudi na površini. Gojimo jih v gnezdilnicah z rovom.

Svetli in temni zemeljski čmrlj (Bombus  lucorum in  B. terrestris)

Vrsti sta si zelo podobni in ju težko ločimo med seboj. So črni čmrlji z dvema rumenima progama. Prva je takoj za glavo, druga pa na zadku. Konica zadka je bela. V Sloveniji je bolj pogost svetli zemeljski čmrlj. Družine so zelo velike in štejejo nekaj sto osebkov. Matice se razvijejo julija ali avgusta. Temnega zemeljskega čmrlja laboratorijsko gojijo za opraševanje paradižnika v rastlinjakih. Za gojenje v gnezdilnicah vrsti nista primerni.

Drevesni čmrlj (Bombus  hypnorum)

To je čmrlj z rjavim oprsjem in temnim zadkom z belo konico. Gnezdijo na površini, v votlem drevju, ptičjih gnezdilnicah, na podstrešjih, zidnih razpokah… Družine se hitro razvijejo in lahko štejejo tudi nekaj sto delavk. Matice in troti se razvijejo že junija. Gojimo jih lahko v gnezdilnici z ali brez rova. Za to vrsto je značilno, da ni tako miroljubna kot ostali čmrlji, zato gnezdilnice ne odpiramo.

Video: Drevesni čmrlj v gnezdilnici Čmrljica

Video: Matica

Ključ za določanje najpogostejših vrst čmrljev (avtor dr. Tomi Trilar)

Rjavi čmrlj
Rjavi čmrlj
Travniški čmrlj
Travniški čmrlj
Veliki črno-rdeči čmrlj
Veliki črno-rdeči čmrlj
Pomladanski zemeljski čmrlj
Matica pomladanskega zemeljskega čmrlja
Vrtni in rjavi čmrlj
Vrtni čmrlj (levo) in rjavi čmrlj
Svetli zemeljski čmrlj
Svetli zemeljski čmrlj
Drevesni čmrlj
Drevesni čmrlj

Izdelava gnezdilnic za čmrlje in čebele samotarke, Danilo Bevk s.p., info@cmrljica.si                                                                                                                                                                
©Danilo Bevk